Vosteq - een sprong vooruit in manufacturing

Delen van uitdagingen en kennis met mede-ondernemers in de maakindustrie

14-07-2016

Een groep van vijf ondernemers van productiebedrijven bezochten afgelopen weken elkaars organisatie. Allen directeur of aanstaand directeur in de maakindustrie. Het doel van de bijeenkomsten: een kijkje in de keuken van een ander nemen, gezamenlijke uitdagingen en vraagstukken bespreken en het uitwisselen van kennis en ervaring. Willem Lenselink van Vosteq was betrokken als moderator.

Familiebedrijven in de maakindustrie  

Ondernemers van Hoekman Roestvaststaal, Machinefabriek PAVRO B.V., Weles Machinefabriek, Gelria Pakking B.V. en Odemar Metaal ontmoeten elkaar om verwachtingen, ervaringen en vraagstukken te bespreken. Het doel van de bijeenkomsten is om van elkaar te leren en elkaar te stimuleren. Alle ondernemers hebben familiebedrijven in de maakindustrie, reeds overgenomen of nog in overname van vader op zoon. 

Gezamenlijke uitdagingen

Hoe creëer ik meer efficiëntie in de productieprocessen? Hoe gaan we om met een steeds kortere doorlooptijd van offerte aanvragen? En hoe krijg ik iedereen mee in het aanschaffen van een nieuw ERP-pakket? Dit zijn enkele vraagstukken waar de ondernemers tijdens de bijeenkomsten met elkaar over in gesprek gingen. Er werd tevens gespard over hoe je om kunt gaan met tunnelvisie van collega’s en hoe je na een overname je medewerkers meekrijgt in een cultuurverandering binnen de organisatie. Door vraagstukken gezamenlijk aan te pakken tijdens deze bijeenkomsten, hielpen de ondernemers elkaar verder.

Tunnelvisie voorkomen en leren van elkaar

“Veel meer organisaties zouden aan moeten sluiten bij bijeenkomsten als deze. Een kijkje in de keuken van een ander is erg leerzaam”, aldus Tom Hogeling van Odemar Metaal. De reacties van de ondernemers tijdens de laatste bijeenkomst zijn een stimulans om de pilot gezamenlijk voort te zetten en uit te werken in een ondernemersprogramma. “De meerwaarde bevindt zich in het leren van mede-ondernemers. Het voorkomt tunnelvisie en laat je inzien dat meerdere wegen naar Rome leiden”, aldus Arjo Kamphuis van Machinefabriek PAVRO. 

Van pilot naar ondernemersprogramma 

De bijeenkomsten zijn opgezet en begeleid door aanjagers van Smart Industry en innovatie in de maakindustrie: Raymond Belderink, als bestuurslid VMO en business developer bij Kennispark Twente een spin in het web voor de ondernemers met innovatie-ambities en Willem Lenselink, Directeur Projecten bij Vosteq, een bedrijf gespecialiseerd in bedrijfskunde en technische vraagstukken op het gebied van smart manufacturing. 

“Ondernemers uit een soortgelijke branche lopen mogelijk tegen overlappende problemen aan. Deze ondernemers hebben kennis en ervaring op hetzelfde gebied, waarmee zij elkaar verder kunnen helpen. Door een kleine groep ondernemers uit dezelfde branche bij elkaar te zetten, kijken ondernemers verder dan hun eigen businessmodel en kan men elkaar stimuleren om verandering en innovatie te bereiken”, aldus Raymond Belderink. De ondernemers worden in beperkte groepjes aan elkaar gekoppeld. Zij bekijken elkaars website en bespreken verwachtingen. Vervolgens worden zij rondgeleid in de organisatie en brengt de ondernemer bij wie de bijeenkomst plaatsvindt een vraagstuk in. De afgelopen reeks met bijeenkomsten diende als pilot als aanloop tot het programma dat gezamenlijk georganiseerd gaat worden met TKT, AMMON en VMO.

Bent u benieuwd naar de komende projecten voor uw organisatie? Neem dan gerust contact op met Kennispark Twente of met Vosteq.


Delen van uitdagingen en kennis met mede-ondernemers in de maakindustrie

14-07-2016

Een groep van vijf ondernemers van productiebedrijven bezochten afgelopen weken elkaars organisatie. Allen directeur of aanstaand directeur in de maakindustrie. Het doel van de bijeenkomsten: een...

Lees meer »